Mmmmm… przepis na pyszną piankę jagodową!
Masz ochotę na jakiś lekki słodki deser, ale na lody jest ci za zimno? Jednocześnie nie chcesz sięgać po żadne gotowce i nie chcesz też przygotowywać żadnego klasycznego ciasta, które byłoby na pewno zbyt kaloryczne?
W takim razie pianka jagodowa powinna być dla ciebie doskonałym wyborem. Ten leciutki niczym piórko deser będzie idealnym uzupełnieniem popołudniowej kawy oraz wieczornej herbaty wypitej w gronie znajomych na tarasie.
Jak wykonać jagodową piankę?
Najpierw przygotuj sobie naczynie, w którym ta pianka powstanie. Możesz użyć jakiejś blaszki z wyższymi brzegami, choć jeszcze lepiej sprawdzi się tutaj klasyczna okrągła prostownica.
Wysmaruj ją w całości jakimś tłuszczem (masłem bądź margaryną). Teraz przesyp do niej całą szklankę małych czarnych jagód (wcześniej je opłucz i odsącz z nadmiaru wody na ręczniku papierowym) i rozprowadź je w taki sposób, by równomiernie przykryły one dno naczynia.
Drugą część jagód, czyli dokładnie półtorej szklanki owoców, wsyp do miski i uzupełnij jednym średnim opakowaniem cukru waniliowego, szklanką zwykłego białego cukru (możesz też użyć dowolnego słodzika, by deser był bardziej dietetyczny) oraz szklanką kefiru (dobrze sprawdzi się również naturalna maślanka). Wszystko dokładnie zmiksuj bądź blenduj na jednolitą masę. Jagodowy krem odłóż na razie na bok.
Przygotuj żelatynę, bez której pianka jagodowa przepis nie mógłby się udać. Mniej więcej osiem łyżeczek proszku z żelatyną zalej kilkoma łyżkami wody i zamieszaj, a gdy żelatyna już wyraźnie napęcznieje, podgrzej ją, aby rozpuścić ją w wodzie i pozbyć się ewentualnych grudek (nie może ich być). Zaraz potem możesz przygotować sobie bitą śmietanę. Po prostu ubij ok. 500 ml śmietanki kremówki. Rób to tak długo, aż ze śmietany powstanie sztywna masa, która po odwróceniu naczynia nie będzie spadać.
Do wcześniej przygotowanej jagodowej masy możesz teraz dodać bitą śmietanę oraz żelatynę. Rób to jednak powoli. Najpierw mieszaj składnik łyżką, a potem przejdź do użycia miksera, tyle że ustaw go od razu na najwolniejsze obroty. Wszystkie elementy składowe muszą się ze sobą dobrze połączyć, ale jednocześnie nie możesz dopuścić do tego, by bita śmietana, która jest tu kluczowa, utraciła swoją objętość.
Jagodowa pianka już prawie gotowa
Twoja pianka jagodowa może już zostać przeniesiona do tortownicy. Wlej zatem całą masę do naczynia i pokryj nią umieszczone w nim jagody. Pianka nie wymaga oczywiście żadnego pieczenia czy podgrzewania, a wręcz przeciwnie, bo teraz należy umieścić ją w lodówce. Deser schładzaj mniej więcej przez dwie lub trzy godziny. Po tym czasie będzie on gotowy do zjedzenia!
Sposób podania pianki jagodowej
Tak naprawdę to już wszystko. Pianka jagodowa przepis został zrealizowany, a ty możesz rozkoszować się przepysznym lekkim deserem. Jeżeli natomiast chcesz jeszcze dodatkowo go ozdobić i przy okazji wzbogacić jego smak, możesz pokryć go z wierzchu cienką warstwą dżemu malinowego i umieścić na nim mini bezy albo dodatkową porcję bitej śmietany.
Więcej przepisów na pyszne desery znajdziesz w seriwsie https://www.slodkosci.pl.