Czym charakteryzuje się dieta cukrzycowa?
Cukrzyca jest przypadłością, która w dzisiejszym świecie jest niesłychanie powszechna. Dotyka zarówno osoby starsze, jak i młodzież, czy też osoby w wieku średnim. Dlaczego tak się dzieje? Dookoła otacza nas niezdrowe jedzenie, różne rodzaje fast foodów o niesłychanie wysokich zawartościach tłuszczów i cukrów powodują, że cukrzyca występuje coraz częściej u ludzi młodych. Praca, zabieganie i szybki styl życia powodują, że czasami nie zastanawiamy się co jemy, jak często, i w jakich ilościach.
Dieta w życiu cukrzyka
Aby zapobiec zażywaniu niepotrzebnych tabletek, warto zwrócić uwagę na odpowiedni jadłospis. Dieta cukrzycowa może nam pomóc w kontroli glikemii, a także wyeliminować ją w skuteczny sposób, jeżeli poziom glukozy w naszym organizmie nie jest wysoce zaburzony.
W przypadku cukrzyka bardzo ważnym aspektem jest również to, aby dbać o nawodnienie. Już teraz sprawdź czy pijesz odpowiednią ilość wody w ciągu dnia.
Na czym tak właściwie polega dieta cukrzycowa?
Na jakich zasadach się opiera? W XX wieku dominował pogląd ograniczający w diecie tłuszcze, jedzenie węglowodanów w każdym posiłku o indeksie glikemicznym niższym od 55. Taka dieta nie pozwalała jednak na odpowiednie kontrolowanie glikemii. Obecnie dieta cukrzycowa to dieta niskowęglowodanowa o zbilansowanej zawartości tłuszczów.
Należy pamiętać, że nie ma dobrej diety ogólnej. Każdy rodzaj cukrzycy wymaga trafnej diagnozy i odpowiednio wprowadzanych nawyków żywieniowych. Trzeba zwrócić uwagę, aby ilość spożywanych węglowodanów w ciągu dnia nie dostarczała więcej, niż 30 procent energii.
Obecnie bardzo modne są diety cukrzycowe tak zwane paleodiety – opierające się głównie na odpowiednio dobranych produktach zbożowych i wysokiej jakości tłuszczów, tak aby nie zwiększać ryzyka chorób serca i całego układu krążenia.