Pakowanie próżniowe mięsa. Osłonki termokurczliwe do wędlin
Pakowanie próżniowe mięsa to dobre rozwiązanie dla osób, które chcą w estetyczny sposób wyeksponować swoje produkty na sklepowych półkach. Nie dość, że dzięki tej metodzie Wasze mięsa będą mogły dobrze się prezentować w oczach klientów, to dodatkowo istnieje realna szansa na wydłużenie ich okresu przydatności do spożycia. Produkty poddane obróbce termicznej, takie, jak wędliny, najlepiej pakować przykładowo w osłonki barierowe. Jeżeli chcecie poznać zalety pakowania próżniowego wędlin za pomocą wspomnianej metody, koniecznie przeczytajcie ten artykuł!
Czym jest pakowanie próżniowe mięsa?
Pakowanie próżniowe mięsa – vacuum packaging, VP – jest idealnym sposobem na wydłużenie czasu przechowywania żywności. Za jego sprawą istnieje minimalna szansa na to, że do Waszych produktów przedostaną się czynniki zewnętrzne, które w jakimkolwiek stopniu mogą przyczynić się do ich zepsucia. Tak zabezpieczoną żywność można spokojnie przechowywać w lodówce czy zamrażarce w temperaturze pokojowej, ale również bezpiecznie transportować z miejsca na miejsce.
Jak wiadomo, tlen jest jednym z powodów psucia się żywności. Stąd:
- zmienia jego smak,
- wpływa na rozwój pleśni, wysychanie, jełczenie,
- czy wpływa na utlenianie witamin.
Kiedy w jakiś sposób ograniczymy ilość O2, na przykład zamykając produkty w szczelnym opakowaniu, nasze produkty przez dłuższy termin zachowają świeżość. A co za tym idzie, zachowają ładny zapach, właściwą konsystencję oraz wartości odżywcze.
Podczas pakowania próżniowego mięsa, najczęściej umieszczamy produkt w foliowym opakowaniu, a następnie zmniejszamy panujące wewnątrz niego ciśnienie. Redukując ilości tlenu, przy jednoczesnym podniesieniu ilości dwutlenku węgla, możemy zagwarantować stuprocentowe bezpieczeństwo produktowi.
Formy pakowania próżniowego mięsa
Warto mieć na uwadze, że rozwiązania do pakowania próżniowego mięsa mogą przybierać przeróżne formy. Dlatego też istnieje szeroki wachlarz możliwości, które charakteryzują się wysoką odpornością na uszkodzenia, podatnością na zgrzewanie, właściwościami przeciw skrapiającymi czy niską przepuszczalnością tlenu, pary wodnej oraz dwutlenku węgla.
Do przechowywania żywności najczęściej stosuje się m.in. specjalne: torebki, worki, folie, osłonki, słoiki oraz pudełka wykonane ze szkła, plastiku lub stali nierdzewnej. Takie opakowania często wykonane są z laminatu celofanu z polietylenem, laminatu PET/PE, laminatu PA/PE oraz folii PET i PA w postaci rękawów. My w tym artykule zajmiemy się tematem osłonek termokurczliwych barierowych.
Osłonki termokurczliwe do wędlin
Osłonki termokurczliwe, znane są również pod pojęciem „osłonek foliowych”, z reguły znajdują swoje zastosowanie wśród kiełbas oraz innych produktów żywnościowych, które zostały poddane obróbce termicznej. A mowa tutaj między innymi o pasztetach, mielonkach, mortadelach, kaszankach czy wędlinach.
Są one dobym rozwiązaniem dla tego typu produktów, ponieważ są łatwo zdejmowalne, wytrzymałe podczas napełniania oraz klipsowania wszystkich typów mięs. Cechuje je także wysokie bezpieczeństwo przed utratą aromatów, wagi oraz koloru. Ponadto, zapewniają odporność na pleśń i dają możliwość schładzania powietrzem lub wodą. Nie należy się więc dziwić, że wielu producentów decyduje się na pakowanie próżniowe mięsa za pomocą osłonek barierowych. Możemy w ich przypadku wyróżnić kilka typów, jak m.in.:
Osłonki do standardowych wędlin parzonych
Linia tych osłonek termokurczliwych obejmuje najbardziej popularne typy – Pecta Standard, Pecta C, Pecta Premium, Pecta EP – które wykorzystywane są przy produkcji większości wędlin parzonych. Biorąc pod uwagę wymogi rynkowe, osłonki te posiadają odpowiednią barierowość. W przeważającej ilości przypadków mają podobną strukturę, jednak różnią się między sobą funkcjonalnościami i pewnymi charakterystykami. Dzięki temu spełnia swoją rolę w wielu różnych aplikacjach.
Osłonki do wędlin formowanych
Osłonki typu „Flex” obejmują znane rodzaje – Pecta Tube, Pecta Shape, Pecta Mould – które są stosowane w produkcji wędlin o specjalnie formowanych kształtach. Są one właściwym wyborem przy nadziewaniu drobnymi kawałkami przetworzonej wędliny.
Osłonki do wędlin powędzanych, podsuszanych i surowych
Są to osłonki polimerowe – Pecta Smoke – które poddane zostały wysokiej modyfikacji. Ich struktura oparta jest zarówno o poliamid, jak i rozpuszczone w wodzie polimery. Wszystko po to, by uzyskać odpowiednią przepuszczalność dla wędzarniczego dymu oraz pary wodnej. Niezależnie, czy posiadacie produkty wędzone, podsuszane czy surowe, będą one właściwym wyborem.