Jak przygotować przepysznego karpia w piernikowej panierce?

Zapraszamy do zapoznania się z naszym łatwym przepisem na pysznego panierowanego karpia.

Do przygotowania karpia w piernikowej panierce potrzebne nam będą następujące składniki

  • 1,5 kg karpia,
  • 1 szklanka bułki tartej,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 2 pierniczki,
  • sól,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 średnia cytryna;

Składniki na sos do karpia w panierce piernikowej

  • 3 łyżki migdałów,
  • 3 łyżki rodzynek,
  • 2 goździki,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 1 średni liść laurowy,
  • 1 pierniczek,
  • 1/3 szklanki wytrawnego czerwonego wina,
  • 1/4 kostki masła,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 250 ml bulionu warzywnego,
  • 2 suszone śliwki,
  • przyprawa do piernika.

Jak przygotować karpia w piernikowej panierce?

karpia oczyśćmy z łusek i wypatroszmy. Sprawioną rybę opłuczmy, osuszmy papierowym ręcznikiem. Karpia pokrójmy na dzwonka. Lekko oprószmy solą. Pierniczki (wybierzmy takie bez polewy) pokruszmy w malakserze, wymieszajmy z mąką.

Cytrynę sparzmy, przekrójmy, wyciśnijmy sok. Skropmy nim dzwonka karpia. Każdą porcję ryby obtoczmy w mące z okruszkami. Zanurzmy w roztrzepanych jajkach, następnie opanierujmy w bułce tartej. Na patelni rozgrzejmy olej z masłem. Na rozgrzany tłuszcz porcjami wkładajmy dzwonka karpia.

Smażmy na złoty kolor z obu stron. Usmażonego karpia przełóżmy do żaroodpornego naczynia. Wstawmy na 10-15 minut czasu do piekarnika do rozgrzanego do 150 stopni Celsjusza (aby ryba „doszła”).

Przygotujmy sos do panierowanego karpia

masło stopmy w rondelku, oprószmy mąką. Krótko zasmażmy. Do zasmażki wkruszmy piernik (bez polewy). Dolejmy sok z cytryny i bulion. Włóżmy listek laurowy, ziele angielskie, goździki i pokrojone śliwki. Poczekajmy, aż całość zawrze, zmniejszmy płomień i gotujmy 20 minut czasu. Potem dolejmy wino. Dodajmy posiekane migdały i rodzynki. Sos przyprawmy przyprawą korzenną do piernika. Podawajmy do karpia.

Więcej przepisów i pomysłów na zdrową dietę znajdziesz w serwisie filet.pl.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.