Przepis dorsza w pomidorach na ostrego (również w wersji light)
Przegotowanie dorsza nie musi być trudne, szczególnie jeśli mamy do dyspozycji ciekawych przepis na wykorzystanie tej ryby.
Dorsz w pomidorach na ostro – przepis
Do przygotowania tego dania potrzebne nam będą następujące składniki:
- 4 filety z dorsza,
- 2 puszki pomidorów krojonych (800 g),
- 2 łyżki oliwy,
- 2 średnie cebule,
- 2 średnie ząbki czosnku,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- trochę octu jabłkowego,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżeczka suszonego tymianku,
- suszone chili w płatkach,
- mielony pieprz czarny.
Przygotowanie dorsza na ostro
Cebule obierzmy, pokrójmy w półplasterki. Czosnek obierzmy, posiekajmy. Na patelni rozgrzejmy oliwę. Mieszając, zeszklijmy na niej cebule. Dodajmy czosnek i smażmy przez moment razem. Dołóżmy pomidory w puszki.
Poczekajmy, aż sos zawrze, po czym zmniejszmy ogień i duśmy jeszcze przez około 9-11 minut czasu. W między czasie filety z dorsza opłuczmy, osuszmy, potnijmy na duże kawałki. Skropmy je sokiem z cytryny. Sos przyprawmy sosem sojowym, cukrem, mielonym pieprzem czarnym, tymiankiem i chili w płatkach. Wlejmy także trochę octu jabłkowego (do smaku). Sos z przyprawami duśmy jeszcze 6 minut czasu na małym ogniu a następnie dołóżmy dorsza. Całość gotujmy dalej 12 minut czasu, uważając aby ryba się nie rozpadła. Przed podaniem danie udekorujmy według naszego uznania.
Dorsz w pomidorach na ostro w wersji light
Należy wiedzieć, że jeżeli chcemy obniżyć wartość energetyczną dania, zmniejszmy ilość oliwy do 1 łyżeczki, w razie potrzeby podlejmy niewielką ilością wody. Natomiast sos pomidorowy możemy przyprawić imbirem (świeżym, ewentualnie w proszku). Przyspiesza on spalanie tkanki tłuszczowej. Reguluje też pracę układu pokarmowego i wspomaga trawienie.
Wersja dorsza na ostro dla osób chorujących na serce
Należy wiedzieć o tym, aby zrezygnować ze smażenia, natomiast danie upieczmy w piekarniku (32 minuty czasu w 180 stopniach Celsjusza). Do sosu dodajmy pokrojoną 1 cukinię. Warto wiedzieć, że cukinia zawiera mało tłuszczu i sodu, a dzięki błonnikowi zmniejsza ryzyko chorób serca. Spora zawartość magnezu i potasu zapobiega też niewydolności serca.
Więcej interesujących przepisów na rybne posiłki, znajdziesz w serwisie https://www.filet.pl/.