Jak przygotować przepysznego karpia w piernikowej panierce?
Zapraszamy do zapoznania się z naszym łatwym przepisem na pysznego panierowanego karpia.
Do przygotowania karpia w piernikowej panierce potrzebne nam będą następujące składniki
- 1,5 kg karpia,
- 1 szklanka bułki tartej,
- 2 jajka,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 2 pierniczki,
- sól,
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżka oleju,
- 1 średnia cytryna;
Składniki na sos do karpia w panierce piernikowej
- 3 łyżki migdałów,
- 3 łyżki rodzynek,
- 2 goździki,
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- sok z 1/2 cytryny,
- 1 średni liść laurowy,
- 1 pierniczek,
- 1/3 szklanki wytrawnego czerwonego wina,
- 1/4 kostki masła,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 250 ml bulionu warzywnego,
- 2 suszone śliwki,
- przyprawa do piernika.
Jak przygotować karpia w piernikowej panierce?
karpia oczyśćmy z łusek i wypatroszmy. Sprawioną rybę opłuczmy, osuszmy papierowym ręcznikiem. Karpia pokrójmy na dzwonka. Lekko oprószmy solą. Pierniczki (wybierzmy takie bez polewy) pokruszmy w malakserze, wymieszajmy z mąką.
Cytrynę sparzmy, przekrójmy, wyciśnijmy sok. Skropmy nim dzwonka karpia. Każdą porcję ryby obtoczmy w mące z okruszkami. Zanurzmy w roztrzepanych jajkach, następnie opanierujmy w bułce tartej. Na patelni rozgrzejmy olej z masłem. Na rozgrzany tłuszcz porcjami wkładajmy dzwonka karpia.
Smażmy na złoty kolor z obu stron. Usmażonego karpia przełóżmy do żaroodpornego naczynia. Wstawmy na 10-15 minut czasu do piekarnika do rozgrzanego do 150 stopni Celsjusza (aby ryba „doszła”).
Przygotujmy sos do panierowanego karpia
masło stopmy w rondelku, oprószmy mąką. Krótko zasmażmy. Do zasmażki wkruszmy piernik (bez polewy). Dolejmy sok z cytryny i bulion. Włóżmy listek laurowy, ziele angielskie, goździki i pokrojone śliwki. Poczekajmy, aż całość zawrze, zmniejszmy płomień i gotujmy 20 minut czasu. Potem dolejmy wino. Dodajmy posiekane migdały i rodzynki. Sos przyprawmy przyprawą korzenną do piernika. Podawajmy do karpia.
Więcej przepisów i pomysłów na zdrową dietę znajdziesz w serwisie filet.pl.