Przepis na przepyszne ciasto – Buche de Noel z gruszkami
Zapraszamy do zapoznania się z przepisem na wykwintny, delikatny, pyszny, ale przed wszystkim zdrowy deser.
Do przygotowania Buche de Noel potrzebne nam będą następujące składniki
5 jajek, 120 g cukru + do posypania, 20 g miodu naturalnego, ziarenka z 1 laski wanilii, 1 szczypta soli, 110 g mąki tortowej, 300 g śmietany kremówki 36%, 500 g czekolady deserowej; na dekorację – 1 gruszka, 1 szklanka cukru, ½ szklanki wody.
Jak przygotowywać Buche de Noel?
żółtka oddzielmy od białek, ubijajmy minimum 10 minut czasu z 90 g cukru, miodem, ziarenkami wanilii i solą. Białka lekko ubijmy z resztą cukru i połączmy z masą żółtkową, dosypując stopniowo mąkę. Ciasto rozsmarujmy na grubość około 1 cm na blasze wyłożonej pergaminem. Wstawmy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni Celsjusza i pieczmy 7-8 minut czasu, aż lekko się zezłoci.
Biszkopt wraz z pergaminem wyjmijmy na blat, posypmy cukrem. Owińmy folią spożywczą i pozostawmy do ostygnięcia. Przygotujmy krem: śmietanę kremówkę podgrzejmy prawie do wrzenia, wyłączmy ogień i dodajmy wcześniej posiekaną czekoladę. Mieszajmy, aż się roztopi. Naczynie przenieśmy do miski z lodem i ubijajmy mikserem 10-15 minut czasu, aż masa się zagęści.
Kiedy biszkopt ostygnie do temperatury pokojowej, odwińmy go z folii. Następnie posmarujmy ½ kremu czekoladowego, zostawiając po 2 cm wolnego brzegu. Zwińmy w roladę i posmarujmy dokładnie resztą kremu. Kiedy krem stężeje, zróbmy widelcem wzorki w taki sposób, aby rolada przypominała pień drzewa. Przygotujmy dekorację: do rondla wsypmy cukier, wlejmy wodę i podgrzewajmy, aż powstanie karmel. Łyżką wylewajmy karmel na pergamin, tworząc ozdoby o dowolnych kształtach, na przykład kratki. Odstawmy do zastygnięcia. Gruszkę obierzmy, usuńmy gniazdo nasienne i pokrójmy w cząstki. Ciasto udekorujmy gruszką i ozdobami z karmelu.
Więcej interesujących przepisów na niespotykane, ale bardzo zdrowe potrawy, znajdziesz w serwisie https://www.filet.pl/.
Dodatkowa uwaga do przygotowania Buche de Noel
To ciasto jest tradycyjnym francuskim wypiekiem bożonarodzeniowym, które przypomina pień drzewa. Z reguły jada się je po powrocie z pasterki.