Napoleonka z ciasta francuskiego z dodatkiem domowego budyniu
Ciasto francuskie to gotowy produkt, za sprawą którego bardzo szybko można przygotować wykwitną przekąskę, jak parówki w nim, czy też słodki deser.
Jak przygotować napoleonkę z ciasta francuskiego?
W drugim przypadku dobrym sposobem na wykorzystania ciasta francuskiego będzie napoleonka — chrupiące ciastko przekładane domowej roboty budyniem. Prosta w wykonaniu zasmakuje niejednej osobie.
Napoleonka z budyniem własnej produkcji
Ciasto francuskie swój smak zawdzięcza temu, iż stanowi połączenie przekładanego ciasta i masła. Ta maślaność pojawia się niezależnie od tego, do czego wykorzysta się ten produkt. Sprawdzonym towarzystwem dla niego jest budyń — także ten domowy, przygotowany bez dodatku konserwantów. Przełożenie ciasta budyniem jest bardzo proste, a mimo to zyskuje się efektywnie wyglądający deser, który sprawdzi się, kiedy pojawić się mają niezapowiedziani goście.
Składniki na 9 porcji napoleonki
- 3 opakowania ciasta francuskiego
Domowy budyń:
- 120 g masła
- 4 żółtka
- 3 i ½ szklanki mleka
- po 3 łyżki mąki ziemniaczanej i pszennej
- ¾ szklanki cukru
- ½ łyżeczki esencji waniliowej
Więcej artykułów dotyczących zdrowego odżywiania, znajdziesz w serwisie podwieczorek.pl.
Przygotowanie napoleonki z ciasta francuskiego
Płaty ciasta francuskiego rozwinąć, każdy z nich przeciąć na pół i razem z papierem do pieczenia przełożyć na blachy. Nakłuć gęsto widelcem i wstawić do piekarnika — ciasto powinno być zimne, wówczas wyrośnie i będzie miało typową płatkową strukturę. Piec 20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Zagotować 2 i ½ szklanki mleka z cukrem. W pozostałym mleku wymieszać obie mąki, dodać żółtka i esencję waniliową. Dodać do gotującego się mleka, cały czas mieszając. Gdy budyń będzie gęsty, odstawić go z ognia. Miękkie masło utrzeć mikserem i połączyć z ostudzonym budyniem.
Krem budyniowy rozsmarować na pierwszym blacie ciasta francuskiego, przykryć drugim blatem, ostrożnie docisnąć. Rozsmarować kolejną warstwę kremu, przykryć blatem i posmarować kremem. Na wierzchu obsypać płatkami pokruszonego ciasta. W analogiczny sposób należy przełożyć pozostałe trzy blaty.