Jak przygotować ciasto mocno czekoladowe?

Dla wielu osób deser musi zawierać w sobie kakao lub czekoladę — dlatego też tak często w cukierniach czy na przyjęciach można natrafić na wypieki czy babeczki z tymi składnikami. Kiedy najdzie ochota, we własnym domu przygotować można ciasto mocno czekoladowe, które przypadnie do gustu nie tylko dzieciom.

Czekoladowy smakołyk

Spożywanie kakao dostarcza organizmowi magnez, pierwiastek, który jest potrzebny do funkcjonowania. Znajduje się on także w czekoladzie, najwięcej w tabliczce deserowej, dlatego też tę używa się do stworzenia tego smakołyku. Zdrowym dodatkiem stają się orzechy dostarczające tłuszcze.

Ciasto to może stanowić deser po obiedzie, jak też część drugiego śniadania czy przekąskę między posiłkami, kiedy potrzebny będzie zastrzyk energii.

Składniki na mocno czekoladowe ciasto

  • 250 g margaryny lub masła
  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 180 ml wody
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60 g kakao
  • 200 g cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 120 ml maślanki
  • ½ łyżeczki cynamonu

Więcej przepisów na przepyszne desery znajdziesz w serwisie https://www.slodkosci.pl/.

Jak przygotować ciasto mocno czekoladowe?

Czekoladę drobno posiekać. Do rondelka włożyć pokrojoną na kawałki margarynę lub masło, posiekaną czekoladę, wlać wodę. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając, aż wszystkie składniki się roztopią. Wystudzić. Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia, cukrem, cynamonem i kakao. Dodać jajka, olej, maślankę i wymieszać za pomocy łyżki lub miksera. Następnie stopniowo wlewać masę czekoladową, mieszając, aż wszystkie składniki ciasta dokładnie się połączą.

Ciasto przelać do blachy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180° C przez 60 minut. Wystudzić w uchylonym piekarniku.

Przygotować polewę: do rondelka włożyć masło lub margarynę i połamaną gorzką czekoladę. Podgrzewać na małym ogniu. Mieszać, aż do całkowitego rozpuszczenia i połączenia składników. Gdy polewa przestygnie i lekko zgęstnieje, posmarować nią wystudzone ciasto.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.