Wegetariański, gęsty żurek – wyśmienite danie
Każdego fana wegetariańskie kuchni zachęcamy do zapoznania się z tym przepisem na pyszny, gęsty żurek.
Do przygotowania wegetariańskiego żurku potrzebne nam będą następujące składniki
- na zakwas na żur – 50 g mąki żytniej, 1 średni ząbek czosnku, skórka z kromki żytniego chleba, 505 ml wody mineralnej;
- na zupę – 6-7 suszonych grzybów, 1550 ml wody, 2 średnie marchewki, 1 średnia pietruszka, kawałek selera, kawałek pora, 2 łyżki oliwy, 2 średnie liście laurowe, 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego, sól, 3 średnie ziemniaki, 1 łyżeczka suszonego majeranku, 300 g serka śmietankowego, kilka listków estragonów; do podania – 70 g startego twardego żółtego sera.
Przygotowanie wegeteriańskiego żurku
Przygotujmy zakwas: mąkę wsypujemy do litrowego słoja, dodajemy obrany ząbek czosnku i skórkę chleba, zalewamy wodą. Przykrywamy, odstawiamy na 5 dni w temperaturze pokojowej. Po tym czasie usuwamy czosnek i skórkę, żur wkładamy do lodówki.
Znów grzyby zalewamy 2 szklankami wody, odstawiamy na 60 minut czasu. Następnie doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 50 minut czasu. Marchewki, pietruszkę, seler i por myjemy, kroimy w mniejsze kawałki. Wkładamy do garnka z grubym dnem, zalewamy oliwę, podsmażamy kilka minut. Zalewamy pozostałą wodą. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy około 60-62 minuty czasu. Wyjmujemy warzywa i przyprawy. Doprawiamy solą. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kawałki.
Wkładamy do bulionu, gotujemy do miękkości. Doprawiamy majerankiem. Wlewamy 350-400 ml ukiszonego żuru. Całość zagotowujemy. Dodajemy serek śmietankowy i miksujemy na gładką zupę. Ewentualnie doprawiamy do smaku i dekorujemy posiekanym estragonem. Na patelni kładziemy kawałek papieru do pieczenia. Formujemy placuszki ze startego żółtego sera. Podsmażamy do momentu, aż się zetną. Czipsy serowe podajemy do żurku.
Więcej ciekawych przepisów na dania wegetariańskie i nie tylko w serwisie www.slodkosci.pl.