Przepis na zdrowe kotleciki z ciecierzycy
Rezygnacja ze spożycia produktów odzwierzęcych powinna zawsze wiązać się z zadbaniem o dostarczenie dodatkowego białka do jadłospisu. Źródłami białka na diecie roślinnej są zwykle rośliny strączkowe. A to właśnie z obfitującej w proteiny ciecierzycy można przygotować znakomite kotleciki z ciecierzycy, które wybornie smakują zarówno same, jak i podane z lekkim sosem jogurtowym bądź pomidorowym.
Jak przygotować kotleciki z ciecierzycy?
Przygotowanie dania należy rozpocząć od namoczenia szklanki ciecierzycy. Najlepiej moczyć ją przez całą noc lub przynajmniej kilka godzin, a następnie normalnie ugotować z dodatkiem łyżeczki soli, aż zmięknie, po czym dokładnie odcedzić. Opcjonalnie można też użyć ciecierzycy z puszki, jeśli nie ma się czasu na takie namaczanie, jednakże w tej sytuacji ciecierzycę trzeba kilkukrotnie opłukać, by usunąć z niej niekorzystne związki, mogące zaburzać wchłanialność innych składników odżywczych.
Kotlety z ciecierzycy zostaną podane z cebulką, szczypiorkiem i pietruszką. Warto dodać, że do takich kotlecików z ciecierzycy dobrze sprawdzi się także pieczony kalafior. Wracając do przepisu, to całą cebulę należy podsmażyć na maśle, a następnie wymieszać z pokrojonym szczypiorkiem i natką pietruszki, dodać do odsączonej już ciecierzycy i wszystkie składniki zmiksować blenderem na gładką masę. Dodatkiem do ciasta będzie jedno duże jajko, sól, pieprz i opcjonalnie odrobina słodkiej lub ostrej papryki. Z masy należy formować równe kuleczki, a następnie obtaczać je w bułce tartej i smażyć na złocisty kolor. Kotlety najlepiej smakują, gdy są przygotowane na maśle klarowanym, ale jeśli woli się użyć oleju roślinnego, śmiało można zastąpić to masło zwykłą oliwą z oliwek.
Kotleciki z ciecierzycy udowadniają, że dieta oparta niemalże wyłącznie na roślinach nie musi być dietą bezpłciową czy nudną. Usmażone kuleczki zasmakują i dorosłym, i dzieciom. Aby przygotować z nich w pełni wartościowy posiłek, wystarczy uzupełnić je kaszą albo zwykłym białym ryżem i dodać do tego surówkę z kiszonej kapusty, marchewki i słodkiego jabłka.